Transport met de auto

wit busje

Met een toenemende markt in goederenvervoer schieten ook de transportbedrijven als paddenstoelen uit de grond. Dit is niet voor niets. Daar waar voorheen de handel in goederen over de weg, door de lucht of over het water puur bedoeld was voor de grote bedrijven, zijn ook kleinere bedrijven, zzp’ers en consumenten zich gaan mengen in de strijd in het goederenverkeer. Steeds meer vrachtwagens, bestelbussen en personenauto’s transporteren goederen van leverancier naar klant, al dan niet via een opslag. Sommige transportbedrijven nemen zelfs het gehele proces van levering over, van inpakken, etiketteren, factureren en distribueren. Daarom vinden er ook steeds meer ritten plaats van eerst de leverancier naar een depot of opslag, van waaruit de verdere bezorging van goederen naar specifieke klanten plaatsvindt.

 

Waarom de auto?

De vrachtwagen is het meest bekende voertuig voor transport over de weg. De auto begint hierin echter steeds meer terrein te winnen. Met name voor flexibele levering van middelgrote tot kleine goederen is de auto of bestelbus bij uitstek geschikt. Ze zijn kleiner, makkelijker op pad te krijgen en bovendien in verschillende vormen en maten in te richten als goederenvervoer. Van particulieren tot gehele distributiecentra, het aantal transportbedrijven dat zich richt op de auto neemt gestaag toe. Dit hangt sterk samen met de groei van het aantal zzp’ers dat een eigen bedrijf begint en hierbij een handelsnetwerk opbouwt, maar ook met de groei van thuiswinkelen waarbij consumenten steeds meer producten steeds sneller thuisbezorgd willen hebben.

 

De sectoren van KPE

Grofweg valt het transport van goederen per auto op te delen in drie categorieën, vaak onderverdeeld in het aantal stops dat er per uur gemaakt kan worden door de dienstdoende auto. Zo is de koeriersdienst vaak gericht op specifieke leveringen van goederen, waardoor het aantal stops per uur relatief laag ligt. Dit ligt hoger bij expresse-diensten, die vaak meerdere leveringen per rit combineren en herkenbaar zijn als bezorgbedrijf. Het meest specifiek zijn de pakkettendiensten. Zij zijn niet zozeer gericht op de combinatie van leveringen voor verschillende partijen, maar op de service naar de consument. In feite fungeren zij als een soort postbode die zo snel mogelijk een pakket van deur tot deur wil afleveren.

transport

Soorten transport per auto

In de sectoren van KPE zijn er verschillende soorten transport te onderscheiden. Doorgaans hangt de keuze voor een bepaalde sector en zelfs een specifiek transportbedrijf van een drietal afwegingen af. De eerste is de grootte van je levering. Met andere woorden, hoeveel goederen moet de auto per levering vervoeren? Daarbij hangt het ook nog eens af wat voor inhoud de pakketten hebben. Eenvoudige, niet-breekbare goederen zijn immers makkelijker te vervoeren dan complexe, breekbare of zelfs gevaarlijke goederen zoals chemische stoffen. Tot slot is het van belang hoe vaak je afhankelijk bent van een transportbedrijf. Het is anders zakendoen wanneer je slechts een enkele keer goederen wilt vervoeren of op onregelmatige basis, dan wanneer je een continu dienstverband wilt aangaan met een transportbedrijf.

 

Nationaal en internationaal

Het kan per transportbedrijf verschillen of deze nationaal of internationaal opereert. Daarom zijn er transportbedrijven die zich specifiek op de binnenlandse markt richten of juist op een internationale markt. De grootste transportbedrijven combineren zelfs beide. Zo vormt ook het transport per auto een alternatief voor de internationale handel, in plaats van alleen de vrachtwagen. Ook voor spoeddiensten kunnen transportbedrijven je zowel op nationaal als internationaal niveau tot dienst zijn. Enkele bedrijven zijn specifiek op een bepaald land gericht, andere op heel Europa en sommige zelfs intercontinentaal. Hierbij profiteer je vaak van auto’s die continu op de weg zijn voor spoedleveringen en je daardoor alleen de kosten hebt van de voor jou afgelegde kilometers binnen een land en daarbuiten.

 

Kosten

Er zijn al een aantal factoren genoemd die van invloed zijn op de kosten van transport per auto. De bestuurders hebben verschillende tests ondergaan om te mogen rijden, afhankelijk van het voertuig.  Hoe groter het voertuig hoe duurder de test. Dit reflecteert weer in de prijs. Uiteraard hangt het per transportbedrijf en diens expertise af hoeveel kosten je daadwerkelijk hebt. Daartoe vraag je doorgaans offertes op die een inzicht en verschil in kosten kan geven.